Noutăți

Diferenta intre trafic nelimitat si resurse nelimitate

12/12/2012

Inca de la infiintare am avut probleme cu unii clienti care nu inteleg diferenta intre trafic nelimitat (necontorizat) si resurse nelimitate. Ideea de trafic nelimitat e pur si simplu comerciala, orice server dedicat are alocata o banda (metropolitana, internationala) pe care nu o poate depasi, dar un singur site este destul de greu sa atinga acea banda in cadrul gazduirii shared. Banda metropolitana fiind mult mai ieftina decat cea internationala, datacenterele o ofera din plin, de la 100 mbps pana in 1 gbps, dar nu este asigurata de nici un provider. Banda externa – acces international este cea mai scumpa si porneste de la 1 mbps, ea fiind asigurata sau alocata dinamic cu un minim asigurat si un maxim shared.

La resursele alocate, situatia e altfel: un serviciu de gazduire shared imparte resursele hardware ale serverului (serverelor) cu celelalte site-uri. Din aceasta cauza, daca o pagina web face abuz de resurse, posesorul este avertizat si eventual suspendat, pana la rezolvarea situatiei. Aici intervine urmatorul paradox: un script prost facut – de cele mai multe ori un plugin de chat, un plugin wordpress, scripturile de statistici ale forumurilor de jocuri online (redirecte, psychostats) poate ingenunchia si bloca complet un server dedicat fara a fi nevoie de mai mult de 20 de vizitatori.

Cele mai dificile situatii sunt in cazul unui script care genereaza un loop (o bucla), scriptul neavand finalizare si mancand din ce in ce mai multe resurse.

Aceasta situatie a aparut si la noi, prin urmare clientii nemultumiti de suspendarea contului pentru abuz de resurse au inceput sa arunce cu noroi pe forumuri, ca am fi nesimtiti, ca aveau doar … vizitatori. Unii moderatori au inteles problema si au moderat aceste calomnii, altii, precum softpedia.com nu s-au sinchisit, urmarea fiind previzibila: Google a indexat acel post si datorita PR-ului mare, aparem ca cei mai neseriosi de pe piata de hosting.

Sper ca aceste lamuriri sa fie de ajutor posesorilor de site-uri, in alegerea cu grija a unui pachet de gazduire, exista vps-uri cu resurse dedicate la preturi foarte apropiate de gazduirea shared, cu spatiul pe disc mult mai mare si unde se poate abuza de oricare dintre resurse, hypervisor-ul XEN sau OPENVZ avand grija sa nu ofere mai multe resurse decat detine.

Mai exista o varianta automata care rezolva cu succes problema abuzului de resurse in gazduirea shared, se numeste CloudLinux si acesta creaza un cont virtual cu resurse dedicate pentru fiecare site in parte, dar pe langa consumul mult mai mare de resurse pentru administrarea acestora, vizitatorii se vor trezi cu erori de incarcare si atunci o sa apara sesizari in privinta stabilitatii serverelor.

In momentul de fata pentru gazduirea shared si reseller folosim servere IBM cu 4 procesoare, cel putin 4 GB RAM si harddisk-uri USCSI in RAID. De asemenea, am optat pentru descentralizarea serviciilor, serverul remote mysql este dedicat avand conexiune VLAN interna cu serverele CPANEL de gazduire.

Tags:

Articol adăugat de XenonHost.Ro în categoria General în data de 12/12/2012


Categories

Sus modalitati de plata xenonhost.ro LiveChat for Startups

Copyright © 2008 - 2024. Toate drepturile rezervate. Design e-Shopline  |  S.C. Edelweiss S.R.L    C.U.I: RO12365248  |  ANPC  |